Bibliografie: Prehistorie en archeologie

Motya.info Bibliografie en Literatuur: Prehistorie en archeologie

Bibliografie: Prehistorie en archeologie

Braudel, F. - The Mediterranean in the Ancient World
Braudel, F.: The Mediterranean in the Ancient World

The Mediterranean in the Ancient World

Braudel, F.

In The Mediterranean In The Ancient World schetst Braudel de geschiedenis van de Mediterrane wereld in antieke tijden. Het boek is uitermate geschikt om een lange termijn overzicht te krijgen van de gebeurtenissen en ontwikkelingen van het paleolithicum tot aan de Romeinse tijd. Braudel interpreteerde de ontwikkelingen op de lange termijn (longue duree) in relatie tot de geografisch bepaalde omgeving.

Penguin Books , London 2002
ISBN: 0140283552
English

Damgaard Andersen, H. ed. - Urbanization in the Mediterranean in the 9th to 6th Centuries BC
Damgaard Andersen, H. ed.: Urbanization in the Mediterranean in the 9th to 6th Centuries BC

Urbanization in the Mediterranean in the 9th to 6th Centuries BC

Damgaard Andersen, H. ed.

Van de Danish Studies in Classical Archaeology, Acta Hyperborea 7, is deze uitgave over urbanisatie in de 9de tot de 6de eeuw voor Chr.

Museum Tusculanum Press , Copenhagen 1997
ISBN: 8772894121
English

Dommelen, P. van - On Colonial Grounds
Dommelen, P. van: On Colonial Grounds

On Colonial Grounds

Dommelen, P. van

De complete titel is: On Colonial Grounds, A comparative study of colonialism and rural settlement in first millenium BC west central Sardinia. Gebaseerd op de Riu Mannu survey uitgevoerd in westelijk Midden-Sardinië sinds 1992 en veel van de gepubliceerde literatuur over de regio West-Sardinië, inclusief voorgaande surveys en opgravingen, onderzoekt Peter van Dommelen in dit boek de archeologische en historische bronnen van de drie fases van kolonialisme; de fenicische aanwezigheid, de Punische overheersing en de Romeinse bezetting. De resultaten tonen de relaties tussen de lokale Sardische bewoners, die er al in de voorgaande Nuraghe tijd zaten, en de nieuwkomers die zich aan de kust in de stadjes en op het platteland vestigden rond Terralba en de Marmilla. Wat naar boven komt zijn de nuances en de verfijning van het inzicht in de koloniale situatie van Sardinië wat deze studie tot een zeer waardevolle bijdrage aan de geschiedenis en prehistorie van het eiland maakt, één die gelezen zou moeten worden door alle studenten die zich bezighouden met de archeologie van Sardinië.

Leiden university , Leiden 1998
ISBN: 90-76368-02-3
English

Leighton, R. - Sicily before History
Leighton, R.: Sicily before History

Sicily before History

Leighton, R.

Sicily Before History is een chronologisch overzicht van al het archeologische bewijs dat in Sicilië is gevonden sinds het Paleolithicum. Het overzicht eindigt in de 7de eeuw voor Christus wanneer Sicilië deel gaat uitmaken van de geschiedenis. Dit boek is aan te bevelen voor studenten archeologie van Sicilië en mediterrane archeologie in het algemeen, het boek bevat informatie over alle belangrijke hoogtepunten en alle belangrijke archeologische vindplaatsen in Sicilië, maar noemt ook de theoriën die ontwikkeld zijn in de afgelopen decennia.

Duckworth & Co. , London 1999
ISBN: 9780715627709
English

Moscati, S. - Civiltà del Mare - I fondamenti della storia mediterranea
Moscati, S.: Civiltà del Mare - I fondamenti della storia mediterranea

Civiltà del Mare - I fondamenti della storia mediterranea

Moscati, S.

Moscati geeft eens te meer een overzicht van de geschiedenis van het Mediterrane gebied inclusief de ontwikkelingen bij de Feniciërs, Grieken, Kelten, Iberiërs, Etrusken en pre-Romeins Italië.

Liguori Editore , Napoli 2001
ISBN: 8820731819
Italiano

Osborne, R. and B. Cunliffe ed. - Mediterranean Urbanization 800-600 BC
Osborne, R. and B. Cunliffe ed.: Mediterranean Urbanization 800-600 BC

Mediterranean Urbanization 800-600 BC

Osborne, R. and B. Cunliffe ed.

Veel van het laatste onderzoekswerk is in de essays over vroege urbanisering van het Middellandse Zeegebied vervat. Wat is urbanisering en welke sociale en economische veranderingen liggen daaraan ten grondslag?Proceedings of the British Academy.

Oxford University Press , New York 2005
ISBN: 0197263259
English

Renfrew, C and Bahn, P - Archaeology: Theories, Methods and Practice
Renfrew, C and Bahn, P: Archaeology: Theories, Methods and Practice

Archaeology: Theories, Methods and Practice

Renfrew, C and Bahn, P

Het Handboek voor Archeologie waarin de ontwikkelingen van de archeologie door de tijd heen beschreven wordt. Naast de theorethische denkwijzes en methodes wordt ook aandacht besteed aan technieken van opgravingen en surveys. Veel van het onderzoek van de laatste tijden wordt in het boek als voorbeeld aangehaald. Dit is een uitstekend boek voor de beginnende archeoloog, maar ook voor de leek die meer wil weten over de theorie vorming door archeologen.

Thames and Hudson , London 2000
ISBN: 0500281475
English

©2018 Motya.info Sitemap Privacy Contact