Routebeschrijving Erice - Segesta - Selinunte

In het westen van Sicilië waren er in de oudheid twee steden die lijnrecht tegenover elkaar stonden, Segesta en Selinunte. Segesta (in de bronnen ook Egesta genoemd) ligt in het noorden en was de hoofdstad van de Elymiërs, Selinunte ligt in het zuiden en was van oorsprong een Griekse kolonie, Selinous. De onderlinge competitie was fel en zou uiteindelijk uitmonden in oorlog. Terwijl de Griekse kolonie zich gesteund voelde door de Griekse wereld, zochten de Elymiërs een bondgenootschap met het noord-Afrikaanse Carthago. Dat zou Selinunte uiteindelijk fataal worden, de Carthagers veroverden de stad waardoor deze binnen de punische invloedssfeer kwam te vallen.

In het gebied van de Elymiërs lag ook één van de bekendste heiligdommen van de oudheid, Eryx. Dit heiligdom, gewijd aan de godin Astarte (de Venus van Erycina) lag boven op de berg die het hele westen van Sicilië domineert. De hier beschreven route voert langs het stadje Erice en de twee antieke tegenstanders Segesta en Selinunte, door een omgeving waar in de afgelopen eeuwen allerlei culturen hun sporen hebben achtergelaten.

De route begint in het stadje Erice, het antieke Eryx. In dit stadje zijn een aantal bezienswaardigheden zoals de Castello di Venere, het kasteel van Balio en het torentje van Pepoli, de Chiesa Madre, de antieke muren van de stad met de stadspoort en het oude centrum met zijn geplaveide wegen. Op verschillende punten is er een schitterend uitzicht over de omgeving zoals het vergezicht op Trapani met daarachter de Egadische eilanden.

Vanaf Erice is het een klein eindje rijden naar de archeologische site van Segesta. De site is makkelijke bereikbaar vanaf de snelweg Trapani-Palermo. Segesta bestaat uit twee zones, op een heuvel ligt de Griekse tempel terwijl op de top van de berg de resten van het stadje met het Griekse theater, het kasteeltje van de Noormannen en de agorà te zien zijn. Er rijdt een pendel bus naar de top van de berg indien men niet de hele klim te voet wil maken. Het is wel de moeite waard vanaf de top de wandeling naar beneden te maken en zo de rest van de site te zien met de stadsmuren. Er zijn voorzieningen en er is gelegenheid om wat te drinken en om in de schaduw van de bomen uit te rusten.

De volgende etappe gaat van Segesta naar het zuiden naar de archeologische site van Selinunte bij Marinella. Vanaf Segesta gaat het over de snelweg richting Castelvetrano en vanaf daar over de ss115 en ss115dir naar Marinella waar een groot parkeerterrein vlak voor de ingang van de archeologische site is. De site van Selinunte is vrij uitgestrekt, pal aan de kust, met drie grote tempels aan de oostkant, de indrukwekkende acropolis in het midden en aan de westkant het heiligdom van Demeter Malophoros. Een bezoek aan de site kan daarom wel enige tijd kosten, maar is zeker de moeite van de lange wandeling waard.

De laatste etappe voert naar de groeve waar de stenen voor de grote tempels vandaan kwamen, de Cave di Cusa. Deze liggen net ten zuiden van Campobello di Mazara. In de groeve zijn nog de resten van trommels van grote zuilen te zien die daar half afgemaakt waarschijnlijk in de haast om te vluchten zijn achtergelaten. Ook op deze site is het een aangename wandeling van een uur.

De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart. Zie verder de aansprakelijkheids clausule.

Eryx

Eryx

Erice (TP)

Eryx ligt op de top van een eenzame berg aan de westkust van Sicilië. In de oudheid was dit de plaats van het heiligdom gewijd aan Astarte en één van de steden van de Elimiërs. De Feniciërs eerden de godin en bezochten het heiligdom wanneer ze met hun schepen Sicilië aandeden. Later brachten de Romeinen de cultus van de godin naar Rome waar ze werd vereerd als Venus Ericina.

Segesta

Segesta

Calatafimi (TP)

Segesta is de hoofdstad van de Elymiërs, bevriend met de Feniciërs en de Puniërs. In de hellenistische tijd wilden ze een grootse tempel bouwen en hun stad een Grieks aanzien geven. Het theater behoort tot één van de mooiste op Sicilië. De tempel is nooit afgekomen.

Cave di Cusa

Cave di Cusa

Campobello di Mazara (TP)

De Cave di Cusa zijn de tufsteen groeves waar de grote zuilen vandaan komen van de tempels van Selinunte (Selinus). In de groeves zijn half afgewerkt, half uitgehakte delen van zuilen te zien alsof ineens het werk onderbroken werd om nooit meer opgepakt te worden.

Selinunte

Selinunte

Castelvetrano (TP)

Selinus (Selinunte) werd in de zevende eeuw voor Christus gesticht door Griekse kolonisten. De stad bevond zich middenin de oorlogen tussen Grieken en Puniërs en werd door Carthago ingenomen. Selinus en Segesta waren elkaars rivalen in West-Sicilië.

Laatst gewijzigd 13/05/2015
©2019 Motya.info Sitemap Privacy Contact