Routebeschrijving Piazza Armerina - Aidone - Enna

In het centrale deel van Sicilië ligt de provincie Enna, de enige provincie op het eiland die niet aan zee grenst. De stad bevindt zich ten westen van de vulkaan de Etna, op een paar uur rijden van Catania. Het gebied wordt gekenmerkt door vruchtbare valleien en dorpen en steden boven op de heuvels of bergtoppen. Ten zuiden van Enna zijn een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. De hier beschreven route voert langs een aantal van deze plekken, beginnend bij Piazza Armerina en eindigend in Enna.

Vlak bij Piazza Armerina ligt de archeologische site van de Romeinse Villa del Casale. Bij de opgravingen van deze Romeinse villa zijn schitterende mozaïeken blootgelegd. De site heeft het grootste aantal van deze mozaïeken uit de romeinse tijd nog in situ en staat op de wereld erfgoed lijst van de UNESCO. Hoogtepunten zijn misschien wel het jacht tafereel en het tafereel met de dames in bikini. Een bezoek aan de site neemt zeker een aantal uren in beslag.

Van Piazza Armerina gaat de route naar Morgantina. Dit is de archeologische site van een inheemse stad, die van de Sikels, die in de derde eeuw voor Chr onder Griekse culturele invloeden kwam. Er zijn geen monumentale tempels te zien maar wel een badgebouw uit de derde eeuw voor Chr en de agorà, het Griekse stadsplein, met een theater en de resten van openbare gebouwen. Daarnaast zijn er een aantal woonhuizen opgegraven met mozaïeken. De site van Morgantina is nauw verbonden met het archeologisch museum van Aidone. In dit museum is het beeld van de Venus van Morgantina te zien en de Akrolieten, maar ook veel vondsten van het dagelijkse leven van Morgantina en een ware zilverschat. Het museum is gevestigd in een oud klooster aan de rand van Aidone en makkelijk te vinden.

De laatste etappe voert naar Enna, de hoofdstad van de provincie. De stad ligt boven op de berg. Er zijn een aantal bezienswaardigheden zoals het kasteel Lombardia, de rots van Ceres, de toren van Frederik II uit de Middeleeuwen, het archeologisch museum in het Palazzo Varisano en natuurlijk de dom. Parkeren kan bij het kasteel Lombardia, van daar af is het centrum goed te belopen.

De omstandigheden op de weg kunnen als gevolg van wegwerkzaamheden, verkeersdrukte of andere situaties afwijken van het resultaat op de kaart. Zie verder de aansprakelijkheids clausule.

Enna

Enna

Enna (EN)

Enna ligt in het centrum van Sicilië, zonder stranden aan de blauwe zee maar met een heel bijzondere natuurlijke en historische omgeving.

Morgantina

Morgantina

Aidone (EN)

Morgantina is één van de mooiste archeologische sites in centraal Sicilië, het was een oud stadje met Griekse elementen die daar geïntroduceerd werden ten tijde van de Griekse kolonisatie van Sicilië. In het stadje woonden zowel Sikuliërs als Grieken.

Archeologisch museum van Aidone

Archeologisch museum van Aidone

Aidone (EN)

Het archeologisch museum van Aidone is gehuisvest in een voormalig klooster, het Convento dei Padri Cappuccini. Er is een uitgebreide collectie te zien van de vondsten van de archeologische site van Morgantina.

Museo Archeologico Regionale di Palazzo Varisano

Museo Archeologico Regionale di Palazzo Varisano

Enna (EN)

Het archeologisch museum van Enna heeft een collectie van archeologische vondsten uit de provincie Enna met uitzondering van Piazza Armerina en Aidone (Morgantina)

Villa Romana del Casale

Villa Romana del Casale

Piazza Armerina (EN)

Deze Romeinse villa is gebouwd in de jaren 303-337 n C. De mozaïek vloeren behoren tot de grootste en meest bijzondere van deze periode. Helaas was in mei 2012 nog niet de hele villa geopend voor het publiek wegens restauratie van enkele delen van de mozaïeken en ruimtes, pas in juli van 2012 werd de villa opnieuw in zijn geheel voor het publiek toegankelijk.

Laatst gewijzigd 09/08/2016
©2019 Motya.info Sitemap Privacy Contact