Reisinformatie voor Sicilië

Sicilië is als vakantie bestemming altijd een bijzonder eiland geweest. Niet alleen heeft het grootste eiland van de Middellandse Zee een aantal sites van grote cultuur-historische waarde, ook heeft Sicilië natuurlijke landschappen die het uniek maakt in Europa. De grootste vulkaan van het oude continent, de Etna, kan wel het meest sprekende voorbeeld genoemd worden. In de laatste decennia van de vorige eeuw is er veel geïnvesteerd in de infrastructuur van het eiland, toch blijft het een lange reis om er te komen. Hieronder volgt wat informatie over de mogelijkheden om Sicilië te bereiken per vliegtuig, per boot of trein of met het eigen vervoer. Verder verwijs ik naar de pagina met links naar de diverse vlieg- en veerbootmaatschappijen om meer actuele informatie te verkrijgen over reistijden en prijzen. Eventuele vragen kan je natuurlijk ook via Twitter stellen aan @motyainfo.

Reizen per vliegtuig

Vanaf Amsterdam gaan er vluchten naar de belangrijkste steden in Italië, en daar kan overgestapt worden op vluchten naar Palermo, Catania of Trapani. Goedkopere vliegmaatschappijen zijn Meridiana en Transavia die vanaf Amsterdam vertrekken. In het hoogseizoen is het aantal vluchten aanzienlijker groter. Ryanair verzorgt vluchten vanaf Eindhoven naar Trapani (drie keer per week). Op het vliegveld is het mogelijk een auto te huren bij maatschappijen als Hertz, AVIS of Maggiore (de betere en betrouwbare autoverhuurders). Voor een periode van twee weken kan dat zeker de moeite lonen. Vanuit andere Europese steden vliegen ook maatschappijen zoals EasyJet of TuiFly. De vliegvelden zijn overzichtelijk, niet te groot en met een prima service. Er is altijd een boek en tijdschriften handel en er zijn altijd bars open. Het personeel van de autoverhuur bedrijven zijn vaak behulpzaam bij het geven van informatie.

Reizen per veerboot

Per boot zijn de mogelijkheden wat gevarieerder. Vanaf Napels kan overgestoken worden naar Palermo met Tirrenia terwijl Grandi Navi Veloci diensten onderhoudt vanaf Genua, Livorno en Civitavecchia met Palermo. Vanaf Genua duurt de reis ongeveer 20 uur en vanaf Civitavecchia ongeveer 12 uur. Het voordeel is dat je dan uitgerust op het eiland aankomt en de beschikking kan hebben over je eigen auto. Tussen Messina en Calabrië varen continu ferries, elke 20 minuten en de reis duurt twintig minuten. In dat geval kom je aan in het oosten van Sicilië. De dienst wordt onderhouden door Caronte & Tourist. Het is ook mogelijk vanaf Sardinië het eiland te bereiken. Vanaf Cagliari varen veerdiensten naar Trapani en Palermo en omgekeerd. Een vakantie gecombineerd op Sicilië en Sardinië, of zelfs Corsica behoort tot de mogelijkheden.

Om de eilanden rond Sicilië te bezoeken zijn er diverse diensten. Vanaf Trapani vaart een ferry (alleen voetgangers) regelmatig naar de Egadische eilanden. Deze ferries varen vrij snel en er hoeft niet van te voren gereserveerd te worden. Indien men met de auto wil dan is daarvoor een langzame ferry die tussen de eilanden en Trapani vaart.

Reizen met het openbaar vervoer

Met de trein is het mogelijk via Genua te reizen, en daarvandaan de boot te nemen, of de lange reis naar het zuiden geheel per trein te doen en dan vanaf de punt van Calabrië over te steken naar Messina. De Italiaanse spoorwegen geven op hun site uitgebreide informatie over de treintijden, ook voor de spoorwegen op Sicilië. Tussen de grote steden is dit meestal geen probleem, maar het is verstandig zich van te voren goed te informeren aangezien de treinen niet frequent zullen vertrekken.

Naast ontelbare lokale busmaatschappijen die buslijnen onderhouden is er één die op regionaal niveau opereert, de Azienda Siciliana Trasporti (AST). Informatie over vertrektijden en buslijnen is op hun website te krijgen.

Met de auto naar Sicilië

Indien men reist per auto dan kan is het mogelijk in Genua, Livorno, Civitavecchia of Napels de reis te bekorten door de veerboot te nemen. De Autostrada A1 (761 km) gaat vanaf Milaan dwars door heel Italië naar Napels, en vanaf Napels loopt de A3 (495 km) naar de punt van de laars in Calabrië waar de oversteek naar Messina gemaakt kan worden. Deze afstand is dus groter dan de afstand Amsterdam-Milaan die ongeveer 1065 km bedraagt. Op Sicilië zelf zijn er een aantal snelwegen die Messina met Palermo en Catania/Siracusa verbinden en Palermo met Trapani en Marsala. Langs de kust is de infrastructuur beter ontwikkeld dan in het binnenland. Met een goede kaart is het prima te doen om de belangrijkste bezienswaardigheden te vinden. Het is wel verstandig in de gaten te houden waar de benzinepompen zijn en wanneer ze open zijn.

Laatst gewijzigd 01/08/2016
©2019 Motya.info Sitemap Privacy Contact